Tuesday, February 17, 2015

De ce trebuie acordata o importanta mai mare stergatoarelor auto.



Nu odata s-a intamplat sa ne juram in  barba (stand in masina in timp ce ploua torential sau ningea aprig) ca nu vom mai astepta NICIODATA pana cand stergatoarele se vor uza astfel incat sa stam cu nasul aproape lipit de parbirz ca sa putem vedea ce se petrece in fata noastra. Cu inima cat un purice incercam sa ajungem acasa, fara niciun incident, dupa o zi lunga la birou.


stergatoare masini
Stergatoarele auto

Imi amintesc de un amic care de disperare ca stergatoarele erau ca si inexistente pe o ploaie torentiala, si-a scos capul pe geam incercand astfel sa conduca masina. Pot sa spun ca nu a fost cea mai buna zi din viata lui.

Cand va schimbati uleiul la service in mod obisnuit tehnicienii verifica si stergatoarele, dar daca sunteti genul care preferati sa faceti astfel de operatiuni singur, puteti ajunge in situatia mai sus mentionata, mai ales daca nu aveti in minte sa verificati regulat starea in care se prezinta stergatoarele.

Ca sa evitati starile de frustrare din timpul ploilor abundente sau a viscolelor, incercati sa va cumparati o pereche de stergatoare pe care sa le aveti de rezerva. In mod normal stergatoarele sunt utilizabile numai sase luni, iar daca avem de a face cu o iarna cu multa zapada, viscol, etc, poate si mai putin. Chiar daca este un an cu mai putine precipitatii nu inseamna ca stergatoarele tin la nesfarsit. Soarele coace cauciucul si il distruge, provocand astfel craparea si ruperea. Chiar si daca utilizati stergatoarele numai ca sa va curatati parbrizul de praf si acesta uzeaza cauciucul stergatoarelor.

Daca aveti stergatoare de rezerva acestea se pot schimba usor. Puteti sa schimbati numai partea de cauciuc sau tot stergatorul, dar mai mult ca sigur veti opta pentru a doua varianta.

O idee buna ar fi ca, inainte sa cumparati stergatoare noi, intai sa le masurati pe cele vechi sau sa va uitati in manualul masinii, nu de alta, dar ar fi deosebit de neplacut sa cumparati ceva ce nu se potriveste perfect.

Semnele care indica faptul ca stergatoarele sunt  pe duca sunt:
-          lasa dungi
-          intind mizeria
-          se aud scartaituri
-          cauciucul devine fragil si se exfoliaza
-          stergatorul este zdrentuit

Ca tot e iarna afara, va dam un sfat care nu este legat de stergatoare, dar de care este bine sa tineti cont, mai ales ca in Romania iernile pot deveni foarte urate, cu viscole si ninsori abundente.

Este bine ca fiecare sofer sa aiba in protbagaj o mica trusa pentru iarna. In primul rand trebuie sa fiti siguri ca roata de rezerva este in buna stare iar toate sculele sunt puse la un loc la indemana. Sa revenim la trusa, aceasta ar trebui sa contina, o patura (daca nu chiar doua), ghete, o pereche de sosete groase, un aparat de radio cu baterii noi, ulei de motor, apa de baut, apa de spalat, lanterna (cu baterii de rezerva).

Daca se anunta ninsoare si trebuie, musai, sa plecati la drum, asigurati-va ca aveti telefoanele incarcate, bateria masinii este in perfecta stare de functionare, cauciucurile sunt umflate corespunzator, lanturile le aveti la indemana iar nisipul si lopata de campanie le aveti in portbagaj.

No comments:

Post a Comment